len-stvara-novo-reprezentativno-vaterpolsko-natjecanje
25

LEN stvara novo reprezentativno vaterpolsko natjecanje

Getty Images
LEN Europe Cup mogao bi krenuti već u studenom.

Europska organizacija vodenih sportova (LEN) došla je na ideju stvoriti novo reprezentativno natjecanje. Iako službeni naziv još nije određen, a odlučit će se između LEN Challenge Cupa ili LEN Europe Cupa, moglo bi krenuti već u studenom.

Naravno, prije toga LEN mora dobiti odgovore svih nacionalnih saveza kojima će ovaj tjedan poslati ideju crno na bijelo, a tek onda krenuti u realizaciju. Premda je LEN-ov operativac Marco Birri to demantirao, ovo se čini kao protuodgovor FINA-i na njenu Svjetsku ligu koja traje već 16 godina. Svjetska organizacija, naime, želi umanjiti LEN-ovu ulogu u odlučivanju kada je vaterpolo u pitanju.

“Reprezentacije će moći igrati u oba natjecanja. Ne želimo probleme s FINA-om, spremni smo surađivati. Međutim, ne trebamo zaboraviti da je 90 posto vaterpolskih aktivnosti u Europi i da se ovdje igra bolji vaterpolo. Želimo dati reprezentacijama mogućnost da igraju više”, napomenuo je Birri.

To će biti i za ženske i za muške. Nije još odlučeno, ali spominje se 16 ekipa u muškom dijelu i 12 u ženskom. Natjecanje bi se sastojalo od tri runde, prve dvije bile bi kvalifikacije odnosno igranje po skupinama, a treća runda bio bi Final Four negdje u travnju. Datumi bi bili u korelaciji s klupskim terminima.

“U prošlosti je glavni problem za slabije reprezentacije bio što su igrale svake dvije godine tijekom EP-a. Samo s konstantnim utakmicama možemo razviti vaterpolo. Vidjeli smo u Beogradu na EP-u i Budimpešti na SP-u kako publika voli ovaj sport.”

Hrvatska je otkazala nastup u Svjetskoj ligi za sljedeću sezonu, iz te perspektive nastup u ovom LEN-ovom natjecanju ne treba očekivati makar bi to bila sjajna prilika hrvatskoj mladosti za prikupljanje međunarodnih utakmica.

 

Tagovi: ,
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?