splitski-spaladium-domacin-vaterpolskog-ep-a-2022-bukic-cekamo-jos-samo-vladinu-garanciju
25

Splitski Spaladium domaćin vaterpolskog EP-a 2022.? Bukić: Čekamo još samo Vladinu garanciju

spaladiumarena.hr
Kaže li Vlada "da", Hrvatska će vrlo izvjesno ugostiti najbolje europske reprezentacije za četiri godine.

Osam je godina prošlo od posljednjeg velikog vaterpolskog natjecanja koje je organizirala Hrvatska. Odbrojavanje od Zagreba 2010. trebalo bi se zaustaviti na brojci 12 jer domovina aktualnih svjetskih prvaka mogla bi vrlo izvjesno ugostiti najbolje europske reprezentacije 2022. godine.

Lokacija bi bila u Splitu, koji je domaćin EP-a bio i 1981., i to u – Spaladium areni. Dakle, usred ljeta u drugoj polovici srpnja.

“Savez je pokazao volju, a sada čekamo pismenu suglasnost Grada Splita za organizaciju tog događaja i garanciju Vlade RH, što je nužno da kandidatura postane službena. Stanje je hitno jer se u rujnu održava kongres LEN-a na kojem će vjerojatno biti odabran domaćin. Imamo pozitivne reakcije ljudi iz Grada i Vlade, ali treba nam sve to napismeno. Trebat će nam i suglasnost Hrvatskog olimpijskog odbora, koja je u principu dobivena”, rekao je izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić koji, dobije li sve papire, ne daje šanse konkurentima.

“Tu je još i Malta, ali ona u usporedbi s nama i Parizom nema šanse. Postoje naznake da ćemo mi dobiti 2022., a Pariz 2024. jer je te godine i domaćin Olimpijskih igara. Tako bi LEN zadovoljio i nas i njih. Nakon rukometa, košarke, odbojke, futsala, tenisa i mnogih drugih sportova, u Spaladiumu bi na red stigao i vaterpolo. HVS drži da bi to bilo idealna lokacija. Kupili bismo dva montažna bazena, jedan za igranje, a drugi za zagrijavanje.”
Prije dvije godine Beograd je bio domaćin EP-a u Kombank areni, ali tada u zimskim mjesecima jer iste su se godine igrale Olimpijske igre. Takav će slučaj biti i za u siječnju 2020. kada će budimpeštanska Duna arena biti domaćin.

“Hrvatska je 2010. već bila domaćin EP-a, točnije Zagreb. Tada se igralo na otvorenom bazenu Mladosti krajem kolovoza i početkom rujna. Euro u Splitu održao bi se nešto ranije, vjerojatno u drugoj polovici srpnja, kao sada u Barceloni. Dakle, u srcu turističke sezone, što bi bila sjajna promocija Splita, Dalmacije i Hrvatske”, dodao je Bukić koji nije htio konkretno o troškovima, ali koji ne bi bili (pre)veliki.

“Ne bih još o tome jer čim se neki iznosi spomenu, ljudima se digne kosa na glavi. Sigurno je samo da Grad Split ne bi puno koštalo. Dapače, minimalno. Praktički bi jedini ozbiljni trošak bila kotizacija LEN-u i kupnja dvaju bazena, koji bi kasnije ostali u našem vlasništvu tako da to ustvari i nije trošak. Oni bi se mogli koristiti u Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji ili gdje god Vlada odluči.”

Ako odluči…

“Ako Grad Split i Vlada RH smatraju da nam to ne treba, mi smo nemoćni, no vjerujem da se to neće dogoditi i da ćemo dobiti domaćinstvo Europskog prvenstva. Split i Hrvatska zaslužuju ovakvo natjecanje.”

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?