svjetski-prvaci-u-najboljem-izdanju-hrvatska-deklasirala-rusiju-na-ispunjenom-visnjiku
25

Svjetski prvaci u najboljem izdanju: Hrvatska deklasirala Rusiju na ispunjenom Višnjiku

Getty Images
S uvjerljivih 14:4 Hrvatska je preplivala Rusiju.

Točno tri i pol mjeseca od osvajanja svjetskog zlata u Budimpešti Hrvatska se u ulozi najbolje reprezentacije svijeta vratila u akciju. U izdanju da jednostavno poželite odmah još. Na “otvaranju” nove sezone u prvom kolu Svjetske lige na ispunjenom zadarskom Višnjiku, čija je mala dvorana bila preskučena, razbila je Rusiju s 14:4 i pritom napravila ogroman korak prema prvom mjestu, koje vodi na lipanjsku završnicu na kojoj su ljetos Barakude osvojile treće mjesto.

Zapravo, već možemo reći da će Hrvatska ondje biti sigurno kao što smo mogli prošle godine kada je na Kantridi uvjerljivo svladala Grčku i stvorila nedostižan kapital za uzvrat s tim da je ovaj za Rusiju potpuno nedostižan. Jer kao što tada Nizozemska i Francuska nisu ni izbliza bile taj kvalitativan rang da ugroze Hrvatsku, ovaj put to nije Njemačka, kao treća reprezentacija skupine, da bi nešto zakomplicirala.

Ali, vidjeli smo, nije ni Rusija koja nam je sredinom kolovoza dobro zakomplicirala život, vodila 6:3 u prvom poluvremenu da bismo nekako izvukli pobjedu s 10:8. Sada s vremenskim odmakom i puno pomlađenijim našim sastavom (nije bilo Sukna, Bušlje, Jokovića, Krapića i Šetke od zlatnika) od ruskog (samo tri manje promjene) totalno drugačija slika i, rekli bismo, primjerenija.

Čak i bez velike igre u napadu četiri su minute trebale kockastim kapicama da stvore 3:0. U prva dva napada dvije kontre, Vukičević je promašio prvu, Fatović zabio drugu pa je ruski izbornik napravio nešto što se ne viđa često u vaterpolu. Pozvao je minutu odmora nakon 69 sekundi.

Međutim, što god rekao svojima, nije pomoglo jer je uslijedila kratka kombinacija Lončara i Zovića za 2:0 pa Fatovićev peterac za 3:0. Rusi su, osim pokretljive naše obrane, imali i problem zvan Marko Bijač koji je nakon nekoliko sjajnih obrana u uvodu propustio nekako najjednostavniju loptu u gol u desetoj minuti utakmice nakon što je Vukičević realizirao drugi naš peterac na utakmici.

Možda ovo nije najrelevantniji protivnik, ali velikog smo dojma da trenutno imamo najdominantniji centarski par na svijetu. S 31 godinom Josip Vrlić dočekao je reprezentativni debi, a koliki je to problem za sve obrane, lijepo će Rusi moći prepričavati ostatku vaterpolskog svijeta. Kada bivši brazilski reprezentativac ili Lončar ne bi iznudili peterac, iznudili bi igrača više, a tu nismo praštali. Još jedan Tuckov “novitet” Jerko Marinić Kragić zabio je za 5:1, odmah i Garcia naš šesti pa je već za četvrtinu i pol pobjednik bio na vidiku.

Svakako je i za pohvalu što tu nismo digli nogu s gasa, već nastavili ubijati Ruse koji su nakon 13 minuta bez gola drugi dočekali u 23. minuti kada je Hrvatska već bila na deset. I to iz tek šestog napada s igračem više što je najbolja ocjena hrvatske obrane.

I onda nešto posve neočekivano s obzirom na tijek utakmice što je izazvalo i zvižduke na bazenu. Kod i više nego komfornog rezultata suci su isključili Tucka s utakmice, ali i da su još pola momčadi, za goste ne bi bilo pomoći. Svjetski prvak ukazao se u svom najboljem izdanju, a tek je studeni.

Hrvatska – Rusija 14:4 (3:0, 3:1, 4:1, 4:2)

Hrvatska: Bijač (8 obrana), Marcelić (1 obrana); Buljubašić 1, Macan, Benić, Vrlić 1, Lončar 1, Garcia 1, Zović,  Vukičević 3, Fatović 4, Bašić, Marinić Kragić 2

Rusija: Stacenko, Ivanov (12 obrana); Lazarev 1, Holod, Merkulov, Odincov, Ašaev, Kopcev, Nagaev 1, Harkov, Derevjankin, Lisunov 1, Šepelev 1

Igrač više: Hrvatska 7/12, Rusija 3/9

Peterci: Hrvatska 3/3, Rusija 0/0

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?