tko-zna-mozda-i-hrvatska-ulazi-u-razdoblje-zlatnih-medalja
25

Tko zna, možda i Hrvatska ulazi u razdoblje zlatnih medalja

facebook.com/ATELIERPhoto
"Hrvatska je došla na jednu razinu da je spremna osvajati prva mjesta i naslove, ali to moramo pokazati protiv Mađarske", najavio je Jugov trener Vjekoslav Kobešćak u razgovoru za Sportarenu.

Kada je posljednji puta Hrvatska pobijedila Srbiju u vaterpolu, a bilo je to 2010. godine u polufinalu Europskog prvenstva u Zarebu, Vjekoslav Kobešćak bio je jedan od pomoćnika Ratka Rudića. Sadašnji trener hrvatskog prvaka Juga u ovom je trenutku vjerojatno najzahvalnija osoba za razgovor o dugoočekivanom skalpu, a da nije formalno vezana za reprezentaciju. Zašto? Zato što pod njegovim nadzorom kroz sezonu igrača i trenira čak šest reprezentativaca.

“Ja sam ponosan na to, naravno da i Jug ima pozitivne strane u svemu, ali ovo je uspjeh hrvatske reprezentacije”, odmah će nas u pravom smjeru odvesti nekadašnji reprezentativac.

Kada smo već spomenuli tu 2010. godinu, vlada mišljenje da upravo od tog našeg polufinala u Zagrebu nismo gledali tako dobru i kvalitetnu utakmicu, s toliko čudesnih poteza. Vaterpolo u svom najboljem izdanju. Bez ikakvog premca.

“Da, iako je normalno bilo odličnih utakmica. Ja se nekako najviše sjećam i utakmice Srbije i Mađarske iz Budimpešte otprije tri godine, također je bio spektakl. Ali ova je bila stvarno bomba, još se na sve vezao taj ambijent, tribine…”

Pa na sve to i velika hrvatska večer.

“U najavi sam rekao da definitivno imamo šanse, da izgledamo dobro, a ovo nije bilo finale, nego polufinale što nama odgovara, drugačija je vrsta pritiska i s njim se bolje nosimo. Cijelo ljeto igramo dobro, ubrzali smo svoju igru, obrana je dobra, plivamo dobro, imamo širinu, nije bilo slabe točke. Znaju se nositelji, a rezerve su dale doprinos. To sam očekivao, bile su na visini, a to sve trebamo za nositi se s takvim strojem kao što je Srbija.”

Stigli smo na razinu za prva mjesta

Kada se sve to sabere, što onda nije bilo dobro u prethodnim utakmicama u kojima su nas Srbi samljeli?

“Gledajući samo ovu godinu, neki su nam se igrači obrambeno uklopili. Prije svih Fatović i Vukičević u tranziciji. Narasli smo u odnosu na lani kada smo isto bili vrhunski, ali sada smo pokazali psihološku zrelost. Kada jedna ekipa poput Srbije vodi stalno, a ti se stalno vraćaš, onda je to vrh. Momčad je došla na jednu razinu da je spremna osvajati prva mjesta i naslove, ali to moramo pokazati protiv Mađarske.”

Kada bi netko pogledao da je Srbija postigla 11 golova, vjerojatno bi joj ogromna većina, ne znajući naš broj, upisala pobjedu. Više od polovice za hrvatske susjede postigao je jedan igrač, Andrija Prlainović za kojeg ste i prije dva mjeseca rekli da je ta razlika koja je Szolnok odvela na europski vrh. Sada je ostao sam. Ili gotovo sam.

“On je četiri pogotka zabio u bliži kut, to radi kroz cijelu karijeru fantastično. Malo koji igrač ima takvo otvaranje desne strane. U svakoj je utakmice davao takve golove, a to je nezaustavljivo. Ono iz kontre… To je umijeće. Mi jesmo spriječili ljevake i tu smo stvorili prednost. Prlainoviću i Pijetloviću nisu se priključili Aleksić, Ćuk ili Mitrović. Mi smo, pak, dobili odlične centre, Lončara ne treba isticati, ali Krapić je jako zahvalan za momčad, troši i sebe i protivnike. S njim nam napad ne pati bez obzira izbori li se za poziciju. Naši centri protiv njihove bekosvke linije, uz našu najbolju na svijetu, dobili su puno i to su te bitke koje smo dobili. U ova dva olimpijska ciklusa bili smo serviseri svojih centara i imali smo problema s momčadima iz vrha kao što su prije bili Mađari, pa i Španjolci. Sada smo se prilagodili. Imamo momčad koja će s Vrlićem biti još jača, tko zna, možda i mi ulazimo u nekakav period zlatnih medalja.”

Kvalitetniji smo od Mađara, ali šanse su 50-50

Onda neka serija krene u subotu navečer protiv domaćina koji su nakon četiri godine opet u svjetskom finalu. Mađari su također izmijenili neke igrače, ostali su bez iskusnih Kisa, Daniela Varge i Szivosa, ali i dalje su moćni.

“Mislim čak da su ih izuzev Kisa, koji je i dalje snaga na centru, Varga i Szivos čak i kočili. Ovo je drugačija Mađarska, stavlja naglasak na obranu. Ima Nagya koji je x-factor. Njihova je bekovska linija izgurala odlične grčke centre daleko od gola i prisilila ih na bezopasne udarce. Mi zato moramo biti blizu vratima s centrima.”

Dva polufinala donijela su i dva različita stila. Srbija i Hrvatska na gol više, Mađarska i Grčka na gol manje. Što je bliže u finalnoj utakmici?

“Teško je to predviđati, mi moramo igrati ovako kao dosad. Znači, imati plivanje, obranu koja je sigurna. Jesmo primili 11 golova protiv Srbije, ali to je bilo nemoguće braniti. Protiv Mađara s Vamosom, Denesom Vargom i Hosnanszkym ne možeš očekivati da ćeš primiti pet-šest golova. Oni su uvijek bili educirani za napad.”

Perica Bukić rekao je da smo kvalitetniji od Mađarske. Što misli Vjeko?

“I ja, ali šanse su 50-50 zbog njihovog domaćinstva, energije koju imaju. Ali, ponavljam, igrački smo mi kvalitetniji.”

 

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?