tucak-ne-znamo-u-kakvoj-smo-formi-loncar-idemo-po-medalju
25

Tucak: Ne znamo u kakvoj smo formi, Lončar: Idemo po medalju

hvs.hr
Ivica Tucak i Luka Lončar najavili su pohod na jedinu medalju koja nam još nije u vitrinama.

Olimpijske igre, svjetsko i europsko prvenstvo, Svjetska liga, Mediteranske igre pa i novo nadmetanje Europe kup – sa svih tih vaterpolskih natjecanja Hrvatska ima najmanje po jedno zlato.

Preostalo je još samo jedno veliko seniorsko nadmetanje na kojem se naši vaterpolisti nisu popeli na najvišu stepenicu postolja. Preostao je još samo FINA kup. Natjecanje koje se održava svake četiri godine, u posljednje vrijeme točno na polovici olimpijskog ciklusa.

Možda je baš ovaj tjedan i turnir u Berlinu prilika za dohvatanje tog jedinog neosvojenog zlata. Nije primarno, ne postoji imperativ, ali da bi bilo zgodno…

“Dobro, mi ćemo sigurno pokušati napraviti maksimum u ovom trenutku. Tako se uvijek postavljamo i tu nema dvojbe,”, veli izbornik Ivica Tucak i dodaje: “Teško mi je za reći u kakvoj smo formi ovog trenutka, mi smo sigurno najkasnije počeli pripreme od svih sudionika. Tri-četiri sparinga u Rijeci s Nijemcima i sad u Beogradu sa Srbijom. Premalo mi je to vremena za reći u kakvom smo stanju. Opet, izuzev Jokovića i Buljubašića, idemo sa svim ostalim igračima koji su nastupali i osvojili broncu u Barceloni na Europskom prvenstvu. Zato se fokusiram prije svega na SAD, koji nam je prvi suparnik, vrlo jak sastav i vjerujem u boljem tjelesnom stanju nego mi. Uz sve, oni njeguju vrlo aktivan, dinamičan vaterpolo.”

Drugo kolo protiv Južnoafrikanaca sigurno ne zavređuje preveliku najavu. Slično bismo rekli i za Srbiju, no, osim što u Berlin istočni susjedi dolaze sa samo četvoricom koji su igrali na EP-u, načelno nije od presudne važnosti jeste li prvi ili drugi u skupini.

Četvrtfinale vam ne gine, možemo govoriti tek o nijansama razlike u kvaliteti.

“Možemo očekivati sasvim pristojne igre,”, pridodaje Tucak pa nastavlja: “Možda još ne znamo u kakvoj smo formi, ali jedno nije sporno. Dečki su odmorni, od Barcelone su imali mjesec dana za odmoriti se.”, zaključio je Tucak.

Jedan od onih koji je ove godine osvojio zlato u Rijeci na Europa kupu i broncu na EP u Barceloni, a sada ide u pohod na kolajnu FINA kupa je centar Luka Lončar.

“Raspoloženje je baš dobro, rekao bih opuštenije nego uoči EP-a jer ipak nije tolika važnost. Naravno, ne podcjenjujem natjecanje i jasno da je važno kada idemo tamo u najjačem sastavu, želimo osvojiti medalju, ali nije to turnir koji nam sada stvara stres. Dakako, kada dođe utakmica, kada se pojavimo na bazenu sve se to izmijeni. Jasno, mi uvijek idemo na pobjedu i želja nam je u Berlinu osvojiti medalju.”

Uoči turnira smo držali da će ogled sa Srbima u 3. kolu biti najteža utakmica. Nakon što smo vidjeli sastav Srbije, prije bismo rekli da je opasnija ova otvarajuća s Amerikancima.

“Ovisi i kakvi ćemo mi biti. Na sparingu u Beogradu sa Srbima, bili smo ravnopravni. Jedan trening su bili bolji oni, drugi mi. Oni su i počeli ranije, mislim da su uigraniji, ali vjerujem da će u Berlinu svaka utakmica biti u gol-razlike. Onda kada još dodamo nova testna pravila…”

Koja vam se od tih predloženih pravila, a koja će se u Berlinu prakticirati (11 igrača u momčadi, “leteće izmjene”, vratar koji može preko sredine bazena, izravan šut na gol iz slobodnog udarac…) čini dobrim?

“Trebat će se priviknuti malo i moglo bi biti zanimljivo. Recimo, činjenica da je sada moguće mahati i pucati po golu iz slobodnog udaraca sa 6 metara bez da se lopta mora dodati, to je zanimljivo. Najviše smo na tome radili jer se zna dogoditi da igrač u obrani malo zastane, zaboravi, naviknut na stara pravila pa ne ide na blokadu. Jedino što mi se ne sviđa je to ograničenje broja igrača na samo 11.”, završava Lončar.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?