Tucak: Uigrat ćemo mlade snage za najveće dosege

Tucak: Uigrat ćemo mlade snage za najveće dosege

tucak-uigrat-cemo-mlade-snage-za-najvece-dosege
25
Sportarena.hr donosi razgovor s izbornikom hrvatske vaterpolske reprezentacije. Ivica Tucak povest će Barakude i ovoga ljeta prema novim uspjesima na svjetskoj pozornici.

Kiša se taman smirivala, nebo je zaplavilo nad Kvarnerom. Odlazeći na riječku ljepoticu, razmišljanja su vodila ka reprezentativnom ljetu. Vaterpolo je ipak, u prvom planu, čak i ispred košarke, u kojoj bi europska titula usred Istanbula stigla kao vrhunac na kraju najtoplijeg perioda godine. No, najprije treba u vodu. Prvo rusku, a onda i mađarsku kako bi se pokazalo jesmo li i dalje pri vrhu. Srbija je od Londona do Rija osvojila sve, mađarski se vratovi već odavno nisu okitili zlatom, a nekad je to bila tradicija. Tek se onda, nakon srpsko-mađarskog dvojca nekako, u pričama oko raspodjele medalja nađu Hrvatska i Italija, ovotjedni sparing-partneri na Kantridi.

Igra se i trenira od četvrtka do danas, a ona, kako su je nazvali – službena prijateljska utakmica nije ponudila previše. Očekivalo se (možda i presubjektivno?) da će prštati golovi i lijepi potezi. Skupilo se kojih četiristotinjak ljudi, a nije moralo. Dan je baš postao lijep i sunčan kad se krenulo igrati. A igrala se – šahovska partija. Po deset ne preteških obrana vratarskog dvojca Bijač – Del Lungo, još nekoliko okvira i jednog i drugog gola, uz tek pokoji potez za notes. Iako je ljepota u očima svakog od promatrača posebno, ovo je po nekom, nazovimo ga – srednjem ukusu bilo premalo za prolaznu ocjenu. Sezona je duga, znamo, kao i to da su igrači u klupskim “šablonama”. Sprema se velika budimpeštanska završnica Lige prvaka. a samo što nije nastupio i zenit hrvatskog prvenstva.

Hrvatski vaterpolski savez
Hrvatski vaterpolski savez

Nakon utakmice, pozdravljanja s brojnim vaterpolskim dužnosnicima i dolazak do hrvatskog izbornika. Iza njega su dvije uglavnom srebrne godine. Najprije Svjetska liga u Bergamu, pa onda SP u Kazanu, EP u Beogradu (podbačaj) i na kraju Rio. Na sva četiri turnira upisani su porazi od Srba, a ukupno i tek jedna, ta talijanska završnica Svjetske lige (2015.) u njegovu mandatu. Treningom s Italijom, ili barem njegovim službenim dijelom Ivica Tucak u načelu nije bio zadovoljan.

“Nije ovo zamišljeno kao generalka za Ruzu ili Budimpeštu, već samo kao dio nastavka programa po kojem idemo. Utakmice i treninzi s reprezentacijom Italije sjajna su prigoda da malo vidimo gdje smo i kako stojimo u ovome trenutku. Ova utakmica u petak bila je zamišljena kao ta “prava”. Jasno da sa samim rezultatom (4:5, op.a.) ne mogu biti zadovoljan pošto smo izgubili. U napadu smo bili dosta bezidejni, igrali smo bez pravih rješenja. Što se pak obrane tiče, bilo je vrlo dobro, na trenutke rekao bih – čak i odlično”, veli Tucak u početku razgovora za naš portal.

Podvlači činjenicu da se minimalan poraz od Settebella dogodio upravo zbog loše efikasnosti u napadu. Četiri pogotka malo su u 32 minute vaterpola. No, dat će se za pravo igračima koji su, kako rekosmo, još itekako pod utjecajem rada u klubovima. Diže se forma za završni dio klupskih obračuna. Hrvatskoj uostalom, nema nekih igrača na ovome okupljanju (Joković, Xavi Garcia, Bušlje, Lončar, Bukić, Muslim…) pa je i to podatak kojeg treba uzeti u obzir.

“Kažem, jasno da poraz nije dobar i da ćemo ga uzeti u ozbiljnu analizu, ali nije ovo ništa neočekivano s obzirom na to da ne računamo na veći dio prve sedmorke naše reprezentacije. Ovo trodnevno okupljanje dat će mi puno jasniju sliku glede nekih mladih igrača. Ne bih sada iznosio njihova imena, ali neki se zaista na pravi način nameću. Mislim da je slika sada dosta šira i da ćemo na vrijeme imati kompletan popis od 18-19 igrača s kojima ćemo krenuti u pripreme za završnice Svjetske lige odnosno Svjetskog prvenstva.”

Getty Images
Getty Images

Mladi već dugo kucaju na vrata, ali i ne samo ovi s aktualnog popisa izbornika Tucka. Još je svježe juniorsko zlato sa svjetske smotre iz Podgorice prošlog ljeta, a ta generacija tek dolazi. Novi se ešalon, uz već postojeću, “srebrnu” bazu polako priključuje. Pitanje je – koliko će ustvari, barem po projekcijama, biti mjesta za neko novo ime među 13 igrača koji izlaze na predstavljanje na velikom natjecanju?

“To je zaista teško reći ovoga trenutka. Mi okosnicu reprezentacije imamo, ona je već tu i to smo ciljano, planski izgrađivali u proteklom mandatu. Mi imamo praktički 11 imena iz Rija koji su ostali unutra, a na mladima koji dolaze je da se nametnu i da prošire selekciju. Ipak, ne mislim da je bitno za njih ući odmah ovog ljeta u kadar za SL ili SP. Važno je da oni i sada prolaze kroz sito zbog toga da hrvatski vaterpolo jednog dana kod smjene generacije ima spremnih 7-8 igrača koji će nositi igru tog novog sastava”, kaže Tucak.

A ona malo bliža budućnost nosi završnicu Svjetske lige u ruskoj Ruzi. Može li Hrvatska tamo prekinuti već tradicionalnu srpsku dominaciju u tom natjecanju?

“Nije nas bilo lani, Kinu smo preskočili, a znamo da smo 2015. bili blizu osvajanja. Pokušat ćemo i sada, uzeti medalju, a ako se pruži prilika i osvojiti to. Ipak, to natjecanje vidimo kao sjajnu pripremu za Budimpeštu. Sada nastavljamo program, nakon završetka Prvenstva Hrvatske radit će se individualno s kolegom Kuterovcem i sa mnom u Zagrebu, a onda se 7. lipnja putuje za SAD gdje ćemo odraditi sparing s domaćinima. Sa sjevernoameričkog kontinenta pak izravno letimo za Rusiju.”

A onda – iz Rusije s ljubavlju, možda i sa zlatom. Već predugo Barakude spavaju sa srebrima.

Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?