vaterpolo-uvodi-promjene-i-novitete-vec-od-europskog-prvenstva-u-barceloni
25

Vaterpolo uvodi promjene i novitete već od Europskog prvenstva u Barceloni

Getty Images
Umjesto 13 igrača izbornici će odsad moći računati na 15 igrača na velikim natjecanjima.

Iz Barcelone, u kojoj je tijekom vikenda održan sastanak Tehničkog vaterpolskog odbora (TWPC-a), dolaze dobre vijesti za vaterpolo. Još uvijek ništa nije službeno, a trebalo bit biti sljedeće subote, ali promjene koje su najavljene konačno bi trebale ići u smjeru boljitka vaterpola.

Najvažnija je da će ubuduće na velikim natjecanjima izbornici na raspolaganju imati 15 igrača. 13 će ih, kao i dosad, moći biti prijavljeno za određenu utakmicu, no dvojac će uvijek biti u rezervi u slučaju ozljede ili nečeg drugog. Takva je praksa u gotovo svim ostalim sportovima.

Također, isti bi se recept primijenio i na LEN-ova klupska natjecanja odnosno Ligu prvaka

“Prijedlog je da sva LEN-ova reprezentativna i klupska natjecanja budu igrana s 15 prijavljenih igrača. Dva sata prije utakmice dostavljat će se lista od 13 igrača. Sastav se može mijenjati za svaki susret”, otkrio je tajnik TWPC-a Dejan Perišić i potvrdio da bi to moglo krenuti već od EP-a u Barceloni.

“Do kraja klupske sezone završnica Lige prvaka bit će održana s kapicama od 1 do 13, a od EP-a u Barceloni će u programu biti kapice od 1 do 15 s tim da e će golmani uvijek biti 1 i 13. Što se klubova tiče, oni će i dalje biti s kapicama od 1 do 13. Cilj je naravno da zbog napornog kalendara, napora i ozljeda vaterpolo učinimo rasterećenijim posebno kada se zna da 85 posto kvalitetnog vaterpola predstavlja Europa”

Druga je novost da novoosnovano natjecanje Europa kup dobije dodatno na važnosti, pa će biti izlučno za završnicu Svjetske lige, ali i prilika reprezentacijama za plasman na europska prvenstva.

“Najboljih osam muških ekipa s EP-a u Barceloni bit će izravni sudionici natjecanja u grupama. Preostalih osam će se dobiti kroz kvalifikacijske turnire koji će biti otvoreniU godinama u kojima su svjetska prvenstva, dakle 2019. i 2021., najbolje četiri ekipe s Europa kupa koje na prethodnom EP-u nisu ostvarile izravan plasman na sljedeće EP učinit će to kroz novo natjecanje. Dakle, dobiva na značaju. Tako ćemo, recimo, na EP-u u Budimpešti 2020. od 16 sudionika imati osam koji stižu izravno iz Barcelone, četiri kroz Europa kup i preostale četiri ekipe će se dobiti kroz završnu fazu kvalifikacija.”, rekao je Perišić i dodao da su FINA i LEN blizu dogovora.

“Postignut je načelan dogovor o vezi Europa kupa i Svjetske lige. Ako sve bude po dosadašnjim prijedlozima, finalni turniri Europa kupa bit će kvalifikacijski za finale Svjetske lige. Europa daje četiri muška i ženska sastava. Ostaje da dvije organizacije utvrde način igranja i usklade obaveze prema sponzorima.”

 

Tagovi: , ,
Registracija na Sportarena
Oporavak lozinka na Sportarena
Pozor

Dodaj fotografiju
Izaberi datoteku
Dodaj citat
Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati svoje komentare?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare svih korisnika?

Pozor

Jeste li sigurni da želite onemogućiti komentare korisnika?

Pozor

Jeste li sigurno da želite komentare korisnika prebaciti u 'spam'?

Pozor

Jeste li sigurni da želite izbrisati komentare korisnika?